Return to حقوق بشر

ایران و کنوانسیونهای بین المللی

از مجموع ۲۵ کنوانسیون مهم حقوق بشر ، دولت ایران به ۱۰ کنوانسیون ملحق شده که از میان آنها ، ۷ کنوانسیون قبل از انقلاب اسلامی به تصویب رسیده و فقط ۱ . کنوانسیون حقوق کودک ، ۲ . کنوانسیون بین المللی لغو و مجازات جنایت آپارتاید و ۳ . کنوانسیون بین المللی ضد آپارتاید در ورزش است که در رژیم جمهوری اسلامی به تصویب رسیده است.

البته شایان ذکر است که مطابق اصل تداوم کشورها ، رژیم ایران نمی تواند به بهانه اینکه این کنوانسیون ها در زمان رژیم شاهنشاهی تصویب شده اند از رعایت آنها خودداری نماید، چرا که مطابق این اصل، هنگامی که یک کشور به عنوان یک شخصیت بین المللی شکل گیرد ، تغییرات بعدی در دولت یا قانون اساسی، بر وجود آن کشور و نیز تعهدات بین المللی تأثیری نمی گذارد.

از طرفی دیگر بسیاری از مقررات این کنوانسیون ها تبدیل به قواعد عرفی بین المللی و حتی قواعد آمره بین المللی شده اند، در نتیجه حتی اگر رژیم اسلامی ، بالفرض بخواهد از عضویت آنها خارج بشود ( که البته هرگز چنین جرأتی را نداشته ) کما کان بسیاری از مقررات آن لازم الاجرا میباشد

در خصوص کنوانسیون حقوق کودک نیز باید متذکر شد که دولت ایران هم به هنگام امضاء (سال ۱۳۷۰) و هم در زمان تصویب (سال ۱۳۷۲) این کنوانسیون، یک حق شرط کلی بر آن وارد نموده و اعلام داشته که کنوانسیون را به شرطی تصویب مینماید که راجع به مواد یا مقررات آن که مغایر با مقررات اسلامی و قوانین داخلی باشد، ملتزم نباشد.

در مورد این رزرو یا حق شرط باید یادآور شد که مطابق مقررات حقوق بین الملل، از آنجا که این حق شرط ،  کلی بوده و نیز با هدف و موضوع این معاهده مغایر است بنابراین باطل میباشد که به  این نکته در رأی مشورتی دیوان بین المللی دادگستری سال ۱۹۵۱ در قضیه اعتبار حقوقی « حق شرط » در معاهده منع و مجازات کشتار دسته جمعی اشاره شده است و نیز ماده  کنوانسیون وین راجع به حقوق معاهدات ۲۹آن را مورد تأیید قرار داده است .

مضافاً بر آنکه این دولتها هستند که باید مقررات داخلی خود را با مقررات بین المللی وفق دهند و نه  برعکس آن .

شایان ذکر است که  در مورد کنوانسیون رفع تبعیض از زنان ونیز کنوانسیون منع شکنجه ، رفتار و مجازات غیر انسانی ، خشن و تحقیر کننده ، با وجود اعمال حق شرط کلی( عدم مغایرت با موازین اسلامی) توسط مجلس جمهوری اسلامی ، شورای نگهبان آنها را به دلیل مغایرت با شرع رد نموده است

در اینجا فهرست کنوانسیون هایی را که دولت ایران به تصویب رسانده ذکر میشود:

. ۱ کنوانسیون تکمیلی لغو بردگی ، تجارت برده و اعمال مشابه بردگی ،  مصوب ۱۹۵۷  که در سال ۱۳۳۷ به تصویب مجلس شورای ملی رسیده است

۲ . کنوانسیون بین المللی منع و مجازات کشتار دسته جمعی مصوب ۱۹۴۸ که در تاریخ ۱۳۳۴ به تصویب مجلس رسیده است

۳ . کنوانسیون بین المللی رفع تبعیض نژادی مصوب ۱۹۶۵ که در سال ۱۳۴۷ به تصویب مجلس رسیده است

۴ . میثاق بین المللی حقوق مدنی وسیاسی مصوب ۱۹۶۶ که در سال۱۳۵۴ به تصویب مجلس رسیده است

۵ . میثاق بین المللی حقوق اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی مصوب ۱۹۶۶ که در تاریخ ۱۳۵۴ به تصویب مجلس رسیده است

۶ . کنوانسیون مربوط به وضعیت پناهندگان مصوب ۱۹۵۱ که درسال ۱۳۵۴ به تصویب مجلس رسیده است

۷ . پروتکل مربوط به وضعیت پناهندگان مصوب ۱۹۶۷ که در تاریخ ۱۳۵۴ به تصویب مجلس رسیده است

۸ . کنوانسیون بین المللی لغو و مجازات جنایت آپارتاید مصوب ۱۹۷۳ که در تاریخ ۱۳۶۳ به تصویب مجلس رسیده است

۹ . کنوانسیون بین المللی ضد آپارتاید در ورزش مصوب ۱۹۸۵ که در سال ۱۳۶۶ به تصویب مجلس رسیده است

  1. کنوانسیون حقوق کودک مصوب ۱۹۸۹ که در سال ۱۳۷۲ به تصویب مجلس رسیده است

 لیست کلیه معاهدات بین المللی که به امضای ایران رسیده است :

امور دفاعی و جنگ
۱- مشارکت دولت ایران در عهدنامه تحریم جنگ، ۲۷ اوت ۱۹۲۸ در دوره ء جامعه ملل امضاء شد و در ایران در تاریخ ۲۷ / ۱ / ۱۳۰۸ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۲- پروتکل ژنو مربوط به منع استعمال گازهای سمی و مواد میکروبی، ۱۷ ژوئن ۱۹۲۵ در دوره ء جامعه ملل امضاء شد و در ایران در تاریخ ۹/ ۴ / ۱۳۰۸ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۳- مقررات مربوط به عملیات زیر دریایی ها در موقع جنگ، ۶ نوامبر ۱۹۳۶ در دوره ء جامعه ملل امضاء شد و در ایران در تاریخ ۱۱/ ۱۰ / ۱۳۱۷ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۴- قراردادهای چهارگانه معروف به کنوانسیونهای ژنو، ۱۲ اوت ۱۹۴۹ توسط دول عضو سازمان ملل متحد و در ایران در تاریخ ۳۰/ ۹ / ۱۳۳۴ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۵- قرارداد بین المللی جلوگیری از کشتار جمعی (ژنوسید) ، ۹ دسامبر ۱۹۴۸ در مجمع عمومی سازمان ملل متحد و در ایران در تاریخ ۳۰/ ۹ / ۱۳۳۴ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۶- قرارداد مربوط به منع آزمایشهای سلاح هسته ای در جو و فضای ماورای جو و زیر آب، ۵ اوت ۱۹۶۳ امضا شد و در ایران در تاریخ ۲۲/ ۱۰ / ۱۳۴۲ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۷- منع استقرار سلاحهای هسته ای و سایر سلاحهای انهدام دسته جمعی، ۷ دسامبر ۱۹۷۰ در مجمع عمومی سازمان ملل متحد و در ایران در تاریخ ۳۱/ ۳ / ۱۳۵۰ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۸- منع تکمیل و توسعه و تولید و ذخیره سلاحهای باکتریولوژیک (بیولوژیک) و سمی و انهدام سلاحهای مذکور، مصوب مجمع عمومی سازمان ملل متحد، درایران درتاریخ۲۳/ ۳ / ۱۳۵۲ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
امور فضائی
۱- نجات و اعاده فضانوردان و استرداد اشیاء پرتاب شده به فضای ماوراء جو، ۲۲ آوریل ۱۹۶۸ امضا شد و در ایران در تاریخ ۳۰/ ۷/ ۱۳۴۹ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۲- مسئولیت بین المللی در مورد خسارت ناشی از اجسام فضائی، در ایران در تاریخ
۳/۱۰/۱۳۵۲ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید .
انرژی
۱- قانون موافقتنامه مزایا و مصونیتهای آژانس بین المللی انرژی اتمی، اول ژوئیه ۱۹۵۹ در مجمع عمومی سازمان ملل متحد و در ایران در تاریخ ۱۳/ ۱۲ / ۱۳۵۲ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید .
۲- آلودگی دریایی ناشی از اکتشاف و استخراج از فلات قاره، ۲۹ مارس ۱۹۸۹ امضا شد و در ایران در تاریخ ۲/ ۷/ ۱۳۷۰ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. (در تاریخ
۱۴/ ۷/ ۱۳۷۰ به تایید شورای نگهبان رسید)
تجارت قاچاق
۱- تحدید و تنظیم کشت خشخاش و تولید و تجارت بین المللی و تجارت عمده مصرف تریاک، اول ژوئیه ۱۹۵۹ در نیویورک امضا شد و در ایران در تاریخ ۱۴/ ۸ / ۱۳۳۶ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید .
۲- حذف تبصره ماده واحده قانون الحاق دولت ایران به پروتکل تحدید و تنظیم کشت خشخاش و تولید وتجارت بین المللی و تجارت عمده مصرف تریاک، در ایران در تاریخ
۵/۱۱/۱۳۳۷ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.(تبصره حذف شده : الحاق به این پروتکل به هیچ وجه تاثیری در قانون منع کشت خشخاش مصوب هفتم آبان ماه ۱۳۳۴ نخواهد داشت)
۳- تجارت بین المللی گونه های حیوانات و گیاهان وحشی که در معرض نابودی قرار دارند،
۳ مارس ۱۹۷۳ در واشنگتن امضا شد و در ایران در تاریخ ۱۶/ ۴ / ۱۳۵۵ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۴- اصلاح ماده ۱۱ کنوانسیون تجارت بین المللی گونه های جانوان و گیاهان وحشی در معرض نابودی توسط دولت جمهوری اسلامی ایران در تاریخ ۲۹/ ۲/ ۱۳۶۷ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید . (در تاریخ ۵/ ۳/ ۱۳۶۷ به تایید شورای نگهبان رسید)
۵- نظام جهانی ترجیحات بازرگانی بین کشورهای در حال توسعه در ایران در تاریخ
۱۳/ ۹/ ۱۳۷۰ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید . (در تاریخ ۲۷/ ۹/ ۱۳۷۰ به تایید شورای نگهبان رسید)
حقوق بشر
۱- قراردادهای بین المللی پاریس و ژنو راجع به جلوگیری از رفتار جنایت آمیز نسبت به زنان و کودکان،۳۰ سپتامبر ۱۹۲۱ درژنو امضا شد و در ایران در تاریخ ۱۴/ ۱۰ / ۱۳۱۰ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۲- جلوگیری از معامله و اغوای نسوان کبیره، ۱۱ اکتبر ۱۹۲۱ درژنو امضا شد و در ایران در تاریخ ۲۰/ ۱۰ / ۱۳۱۳ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۳- منع بردگی و برده فروشی و عملیات و دستگاههای مشابه بردگی، هفتم سپتامبر ۱۹۵۶ درژنو امضا شد و در ایران در تاریخ ۱۳/ ۳ / ۱۳۳۷ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۴- رفع هرنوع تبعیض نژادی، ۲۱ دسامبر۱۹۶۵ در مجمع عمومی سازمان ملل متحد و در ایران در تاریخ ۳۰/ ۴ / ۱۳۴۷ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۵- میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ در مجمع عمومی سازمان ملل متحد و در ایران در تاریخ ۱۷/ ۲ / ۱۳۵۴ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۶- میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی، ۱۶ دسامبر ۱۹۶۶ در مجمع عمومی سازمان ملل متحد و در ایران در تاریخ ۱۷/ ۲ / ۱۳۵۴ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۷- کنوانسیون وضع پناهندگان ۲۸ ژوئیه ۱۹۵۱ و پروتکل آن مورخ ۳۱ ژانویه ۱۹۶۷ مصوب مجمع عمومی سازمان ملل متحد، در ایران در تاریخ ۲۵ / ۳ / ۱۳۵۵ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۸- کنوانسیون بین المللی علیه آپارتاید در ورزش،۱۴ دسامبر ۱۹۷۷مصوب مجمع عمومی سازمان ملل متحد، در ایران در تاریخ ۷/ ۷ / ۱۳۶۶ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید . (در تاریخ ۱۵/ ۷/ ۱۳۶۶ به تایید شورای نگهبان رسید)
۹- کنوانسیون حقوق کودک،۲۰ نوامبر ۱۹۸۹ مصوب مجمع عمومی سازمان ملل متحد، در ایران در تاریخ ۱/ ۱۲/ ۱۳۷۲ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. (در تاریخ
۱۱/ ۱۲/ ۱۳۷۲ به تایید شورای نگهبان رسید)
ایران پروتکل اختیاری کنوانسیون حقوق کودک در خصوص فروش ، فحشا و
هرزه نگاری کودکان را در تاریخ ۹/ ۵/ ۱۳۸۶ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رساند ودر تاریخ ۱۷/ ۵/ ۱۳۸۶ به تایید شورای نگهبان رسید.
۱۰- کنوانسیون مربوط به حقوق معلولان، ۱۳ دسامبر ۲۰۰۶ در نیویورک به امضاء رسید، در ایران در تاریخ ۱۳/۹/۱۳۸۷ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید.(در تاریخ ۴/۱۰/۱۳۸۷ به تأیید شورای نگهبان رسید.)
داوری و حل و فصل اختلافات
۱- اساسنامه دیوان دائمی داوری بین المللی و پروتکل های مربوطه به آن و اجازه تسلیم اسناد مصدقه آنها به دارالانشاء جامعه ملل، ۱۶ دسامبر ۱۹۲۰ امضاء شد و در ایران در تاریخ۱۹/۵ / ۱۳۰۹ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۲- مقررات ماده (۳۶) اساسنامه دیوان دائمی داوری بین المللی( اعلامیه پذیرش صلاحیت اختیاری دیوان ) در ایران در تاریخ۲۳/۳ /۱۳۱۰ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۳- کنوانسیون داوری بین المللی نیویورک، ۱۰ ژوئن ۱۹۵۸ در نیویورک امضاء شد و در ایران در تاریخ۲۱/۱ / ۱۳۸۰ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید (ودر تاریخ
۲۹/۱/۱۳۸۰ به تایید شورای نگهبان رسید).
دریایی و کشتیرانی
۱- عملیات زیردریایی ها در موقع جنگ، ۶ نوامبر ۱۹۳۶ در دوره ء جامعه ملل امضاء شد و در ایران در تاریخ۱۱/۱۰ / ۱۳۱۷ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۲- اصلاح قسمت هفتم قانون الحاق دولت ایران به هفت قرارداد بین المللی دریایی (در مورد حفظ جان اشخاص در دریاها) ۳۰ نوامبر ۱۹۶۶ مصوب مجمع عمومی سازمان ملل متحد، در ایران در تاریخ ۱۵/۲/ ۱۳۴۸ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۳- مقررات بین المللی جلوگیری از تصادم در دریا، ۲۰ اکتبر ۱۹۷۲ امضا شد و در ایران در تاریخ ۵/ ۷ / ۱۳۶۷ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. (در تاریخ ۲۱/ ۷/ ۱۳۶۷ به تایید شورای نگهبان رسید)
۴- آلودگی دریایی ناشی از اکتشاف و استخراج از فلات قاره۲۹ مارس ۱۹۸۹ امضا شد و در ایران در تاریخ ۲/ ۷ / ۱۳۷۰ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. (در تاریخ
۱۴/ ۷/ ۱۳۷۰ به تایید شورای نگهبان رسید)
۵- کنوانسیون بین المللی نجات دریایی،‌ ۲۸آوریل ۱۹۸۹ امضا شد و در ایران در تاریخ
۳۰/ ۱ / ۱۳۷۳ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. (در تاریخ ۱۱/ ۲/ ۱۳۷۳ به تایید شورای نگهبان رسید)
۶- کنوانسیون تجسس و نجات دریایی، مصوب ۱۹۷۹ مجمع عمومی سازمان ملل متحد، در ایران در تاریخ ۲۱/ ۲ / ۱۳۷۳ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید . (در تاریخ
۲۸/ ۲/ ۱۳۷۳ به تایید شورای نگهبان رسید)
۷- مقررات بین المللی جان اشخاص در دریا، مصوب ۱۳۵۳ هجری شمسی مطابق با ۱۹۷۴ میلادی مصوب سازمان بین المللی دریانوردی۱۹۷۴، در ایران در تاریخ ۲۷/ ۲ / ۱۳۷۳ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید . (در تاریخ ۲۵/ ۳/ ۱۳۷۳ به تایید شورای نگهبان رسید)
روابط دیپلماتیک
۱- قرارداد وین درباره روابط سیاسی، ۱۸ آوریل ۱۹۶۱ امضا شد و در ایران در تاریخ
۲۱/ ۷ / ۱۳۴۳ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید
۲- وضع مزایا و مصونیتهای سازمان پیمان مرکزی نمایندگان ملی و کارمندان بین المللی،
۹ نوامبر ۱۹۶۰ امضا شد و در ایران در تاریخ ۲۱/ ۱۰ / ۱۳۴۳ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۳- مزایا و مصونیتهای ملل متحد، ۱۳فوریه ۱۹۴۶ مصوب مجمع عمومی سازمان ملل متحد، در ایران در تاریخ ۱۳/۱۲/ ۱۳۵۲ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۴- مزایا و مصونیتهای آژانس بین المللی انرژی اتمی، اول ژوئیه ۱۹۵۹ امضا شد و در ایران در تاریخ ۱۳/ ۱۲/ ۱۳۵۲ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۵- مزایا و مصونیتهای سازمانهای تخصصی ملل متحد، ۲۱ نوامبر ۱۹۴۷ مصوب مجمع عمومی سازمان ملل متحد، در ایران در تاریخ ۲۰/۱۲/ ۱۳۵۲ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۶- مزایا و مصونیتهای مأموریتهای مخصوص، ۱۶ دسامبر ۱۹۶۹ امضا شد و در ایران در تاریخ ۴/ ۱۲/ ۱۳۵۳ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۷- کنوانسیون وین درباره روابط کنسولی، ۲۴ آوریل ۱۹۶۳ در وین امضا شد و در ایران در تاریخ ۴/ ۱۲ / ۱۳۵۳ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۸- جلوگیری و مجازات جرائم علیه اشخاص مورد حمایت بین المللی من جمله مأمورین سیاسی، ۱۴ دسامبر ۱۹۷۳ امضا شد و در ایران در تاریخ ۲۸/ ۴/ ۱۳۶۷ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. (در تاریخ۴/ ۵/ ۱۳۶۷ به تایید شورای نگهبان رسید)
۹- مصونیتها و مزایای سازمان کنفرانس اسلامی، ۱۵ می ۱۹۷۶ در وین امضا شد و در ایران در تاریخ ۱۷/ ۳ / ۱۳۵۷ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۱۰- کنوانسیون وین راجع به نمایندگی دول در روابط خود با سازمانهای بین المللی جهانی، ۱۴مارس ۱۹۷۵ در وین امضا شد و در ایران در تاریخ ۲۸/ ۴/ ۱۳۶۷ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. (در تاریخ ۴/ ۵/ ۱۳۶۷ به تایید شورای نگهبان رسید)
۱۱- مصونیت قضایی دولتها و اموال آنها، در ایران در تاریخ ۲۹/ ۲/ ۱۳۸۷ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید.
فرهنگی
۱- قانون تصویب قرارداد بین المللی برای جلوگیری از اشاعه و معامله نشریات مستهجن و اجازه مبادله نسخ صحه شده آن، ۱۲ سپتامبر۱۹۲۳ در ژنو امضا شد و در ایران در تاریخ ۴/ ۸/ ۱۳۰۹ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۲- پروتکلهای اصلاحی قراردادهای مورخ ۱۸ مه ۱۹۰۴ و ۴ مه ۱۹۱۰ راجع به منع فحشا و قرارداد ۴ مه ۱۹۱۰ راجع به جلوگیری از اشاعه نشریات منافی عفت و مستهجن۴
می ۱۹۴۹ مصوب مجمع عمومی سازمان ملل متحد، در ایران در تاریخ ۱۸/ ۹/ ۱۳۳۷ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۳- قرارداد حمایت اموال فرهنگی هنگام جنگ، ۱۴ می ۱۹۵۴مصوب یونسکو، در ایران در تاریخ
۳/ ۱۲/ ۱۳۳۷ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۴- قرارداد بین المللی مبارزه با تبعیض در امر تعلیمات، ۱۵دسامبر ۱۹۶۰ مصوب یونسکو، در ایران در تاریخ ۷/ ۱۲/ ۱۳۴۶ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۵- اتخاذ تدابیر لازم برای ممنوع کردن و جلوگیری از ورود و صدور انتقال مالکیت غیرقانونی اموال فرهنگی، ۱۴نوامبر ۱۹۷۰ مصوب یونسکو، در ایران در تاریخ ۱۷/ ۹/ ۱۳۵۳ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۶- حمایت میراث فرهنگی و طبیعی جهان، ۱۶نوامبر ۱۹۷۲مصوب یونسکو، در ایران در تاریخ
۸/ ۱۰/ ۱۳۵۳ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید.
۷- میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، ۱۶ دسامبر۱۹۶۶ مصوب مجمع عمومی سازمان ملل متحد، در ایران در تاریخ ۱۷/ ۲ / ۱۳۵۴ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
کار
۱- مقاوله نامه بین المللی شماره ۲۹ راجع به لغو کار اجباری، ۲۸ ژوئن ۱۹۳۰مصوب ilo ، در ایران در تاریخ ۲۸/ ۱۲ / ۱۳۳۵ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۲- مقاوله نامه بین المللی شماره ۱۰۴، اول ژوئن ۱۹۵۵ مصوب ilo ، در ایران در تاریخ
۵/ ۱۱ / ۱۳۳۷ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۳- اجازه قبول و اجرای اصول پیشنهادی توصیه نامه بین المللی شماره ۱۰۰ درخصوص حمایت از کارگران مهاجر، اول ژوئن ۱۹۵۵ مصوب ilo ، در ایران در تاریخ ۲۱/ ۲ / ۱۳۳۸ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۴- اجازه قبول و اجرای اصول پیشنهادی توصیه نامه بین المللی شماره ۱۰۲ مربوط به رفاه اجتماعی کارگران، ۲۶ ژوئن ۱۹۵۶ مصوب ilo ، در ایران در تاریخ ۲۱/ ۲ / ۱۳۳۸ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۵- اجازه قبول و اجرای اصول پیشنهادی توصیه نامه بین المللی شماره ۹۹ درخصوص تجدید تربیت آموزش حرفه ای معلولین، ۲۲ ژوئن ۱۹۵۵ مصوب ilo ، در ایران در تاریخ
۸/ ۷ / ۱۳۳۸ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۶- اجازه قبول و اجرای اصول پیشنهادی توصیه نامه بین المللی شماره۱۰۱ درخصوص آموزش حرفه ای در کشاورزی، ۲۶ ژوئن ۱۹۵۶ مصوب ilo ، در ایران در تاریخ
۱۷/ ۱۰ / ۱۳۳۹ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۷- مقاوله نامه بین المللی شماره ۱۱۱ مربوط به تبعیض در امور استخدام و اشتغال، ۴ ژوئن ۱۹۵۸ مصوب ilo ، در ایران در تاریخ ۱۷/ ۲ / ۱۳۳۴ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۸- مقاوله نامه بین المللی شماره ۱۰۶ راجع به تعطیل هفتگی در مؤسسات اداری و بازرگانی، ۵ ژوئن ۱۹۵۷ در ژنوامضا شد و در ایران در تاریخ ۲۸/ ۸ /۱۳۴۶ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۹- مقاوله نامه بین المللی شماره ۱۰۰ مربوط به تساوی اجرت کارگران زن و کارگران مرد در قبال کار هم ارزش، ۶ ژوئن ۱۹۵۱ در ژنوامضا شد و در ایران در تاریخ ۱۸/ ۲ /۱۳۵۱ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۱۰- مقاوله نامه بین المللی شماره ۱۹ مربوط به تساوی رفتار نسبت به کارگران داخلی و خارجی از لحاظ جبران خساران ناشی از حوادث کار، ۱۹ می ۱۹۲۵ در ژنوامضا شد و در ایران در تاریخ ۱۸/ ۲ /۱۳۵۱ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۱۱- مقاوله نامه بین المللی شماره ۱۴ مربوط به استراحت هفتگی در مؤسسات صنعتی، ۲۵ اکتبر ۱۹۲۱ در ژنوامضا شد و در ایران در تاریخ ۱۸/ ۲ /۱۳۵۱ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۱۲- مقاوله نامه بین المللی شماره ۱۲۲ مربوط به سیاست اشتغال، ۱۷ ژوئن ۱۹۶۴ در ژنوامضا شد و در ایران در تاریخ ۱۸/ ۲ /۱۳۵۱ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید
۱۳- مقاوله نامه بین المللی شماره ۹۵ مربوط به حمایت از مزد، ۸ ژوئن ۱۹۴۹ در ژنوامضا شد و در ایران در تاریخ ۱۸/ ۲ /۱۳۵۱ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۱۴- اصلاح اساسنامه سازمان بین المللی کار، ۲۲ ژوئن ۱۹۷۲ مصوب ilo ، در ایران در تاریخ ۲۳/ ۷ / ۱۳۵۲ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
مواد مخدر
۱- حذف تبصره ماده واحده قانون الحاق دولت ایران به پروتکل تحدید و تنظیم و کشت خشخاش و تولید و تجارت بین المللی و تجارت عمده مصرف تریاک، در ایران در تاریخ
۵/ ۱۱ / ۱۳۳۷ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید .(تبصره حذف شده : الحاق به این پروتکل به هیچ وجه تاثیری در قانون منع کشت خشخاش مصوب هفتم آبان ماه ۱۳۳۴ نخواهد داشت)
۲- معاهده واحد مواد مخدر ۱۹۶۱ نیویورک، در ایران در تاریخ ۱۸/ ۴ / ۱۳۵۱ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۳- سازمان ملل متحد برای مبارزه با قاچاق مواد مخدر و داروهای روانگردان، ۲۰دسامبر ۱۹۸۸ در وین امضا شد و در ایران در تاریخ ۳/ ۹/ ۱۳۷۰ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. (در تاریخ ۱۷/ ۹/ ۱۳۷۰ به تایید شورای نگهبان رسید)
هواپیمائی
۱- مقررات هواپیمایی کشوری بین المللی، ۷ دسامبر ۱۹۴۴ در شیکاگوامضا شد و در ایران در تاریخ ۳۰/ ۴ /۱۳۲۸ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۲- پروتکل اصلاحی قرارداد بین المللی هواپیمائی کشوری، ۱۲ مارس ۱۹۷۱ مصوب ikao ، در ایران در تاریخ ۲۷ / ۹ /۱۳۵۰ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۳- موارد زیر پروتکل های اصلاحی کنوانسیون بین المللی هواپیمائی کشوری شیکاگو که در ایران در تاریخ۲۲ / ۸ /۱۳۵۱ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید را در بر می گیرد :
پروتکل اصلاحی کنوانسیون بین المللی هواپیمایی کشوری مونترال، ۱۴ ژوئن ۱۹۵۴ به امضا رسید. (ماده ۴۵)
پروتکل اصلاحی کنوانسیون بین المللی هواپیمایی کشوری مونترال، ۲۱ ژوئن ۱۹۶۱ به امضا رسید. ( ماده ۵۰ الف )
پروتکل اصلاحی کنوانسیون بین المللی هواپیمایی کشوری رم، ۱۵ سپتامبر ۱۹۶۱ به امضا رسید. (ماده ۴۸ الف)
پروتکل اصلاحی کنوانسیون بین المللی هواپیمایی کشوری وین، ۷ ژوئیه ۱۹۷۱ به امضا رسید. (ماده ۵۶)
۴- کنوانسیون ۱۲ اکتبر ۱۹۲۹ ورشو و پروتکل ۲۸ سپتامبر ۱۹۵۵ لاهه و کنوانسیون ۱۸ سپتامبر ۱۹۶۱ گوادالاخارا و پروتکل ۸ مارس ۱۹۷۱ گواتمالا، در ایران در تاریخ
۳۱/ ۲/۱۳۵۴ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۵- قانون الحاق اصلاحی بند الف ماده ۵۰ کنوانسیون بین المللی هواپیمایی کشوری شیکاگو، ۱۶ اکتبر ۱۹۷۴ در مونترال امضا شد و در ایران در تاریخ ۹/ ۴ /۱۳۵۴ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۶- مقررات فنی و قواعد مربوط به کنوانسیون هواپیمایی کشوری بین المللی (کنوانسیون شیکاگو) در ایران در تاریخ ۸/ ۴/۱۳۵۶ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۷- مقاوله نامه های اصلاح کنوانسیون هواپیمائی بین المللی کشوری۱۳۲۳ (۱۹۴۴) و اجازه تسلیم اسناد آنها در ایران در تاریخ ۲۲/ ۲/ ۱۳۷۲ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. (در تاریخ ۱۲/ ۳/ ۱۳۷۲ به تایید شورای نگهبان رسید)
مبارزه با تروریسم
۱- قرارداد بین المللی جلوگیری از تصرف غیرقانونی هواپیما، ۱۶ دسامبر ۱۹۷۰ در لاهه امضا شد و در ایران در تاریخ ۲۷/ ۹ /۱۳۵۰ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۲- کنوانسیون جلوگیری از اعمال غیرقانونی علیه امنیت هواپیمایی کشوری،۲۳ سپتامبر ۱۹۷۱ در مونترال امضا شد و در ایران در تاریخ ۷/ ۳ /۱۳۵۲ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۳- کنوانسیون توکیو راجع به جرایم و برخی اعمال ارتکابی دیگر در هواپیما، ۱۴ سپتامبر ۱۹۶۳ در توکیوامضا شد و در ایران در تاریخ ۲۱/ ۲ /۱۳۵۵ در مجلس شورای ملی به تصویب رسید.
۴- کنوانسیون بین المللی مقابله با اعمال غیرقانونی علیه ایمنی دریانوردی، در ایران در تاریخ
۱۳/۹ /۱۳۸۷ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و پروتکل الحاقی آن راجع به سکوهای ثابت واقع در فلات قاره در ایران در تاریخ ۱۳/ ۹ /۱۳۸۷ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید.
۵- کنوانسیون علامت گذاری مواد منفجره پلاستیکی به منظور ردیابی آنها، اول مارس ۱۹۹۱ در مونترال امضا شد و در ایران در تاریخ ۲۴/ ۷ /۱۳۸۶ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید.
۶- کنوانسیون بین المللی علیه گروگانگیری، در ایران در تاریخ۳/ ۳ /۱۳۸۵ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید.
۷- کنوانسیون سازمان کنفرانس اسلامی جهت مبارزه با تروریسم بین المللی در سال ۱۳۸۷ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است.
مبارزه با فساد
کنوانسیون مبارزه با فساد در ایران در تاریخ۲۰/ ۷ /۱۳۸۷ در مجمع تشخیص مصلحت نظام به تصویب رسید.
کنوانسیونهایی که ایران هنوز به آنها نپیوسته است :
کنوانسیون منع شکنجه
کنوانسیون رفع هر نوع تبعیض علیه زنان
سند ۲۰۳۰ یونسکو

کنوانسیون­های زیست محیطی

 در این قسمت به کنوانسیون­های زیست محیطی که با تصویب مجلس شورای اسلامی مورد پذیرش جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته، اشاره شده است:

از مجموع حدود ۲۸۰ معاهده، موافقت نامه و پروتکل‌های بین المللی و منطقه‌ای در زمینه حفاظت از محیط زیست و مسائل مربوط به آن‌که در سراسر جهان بین دولت‌های مختلف منعقد شده، تا کنون حدود هجده کنوانسیون و پروتکل زیست محیطی با تصویب مجلس شورای اسلامی مورد پذیرش جمهوری اسلامی ایران قرار گرفته است که مهمترین نمونه های آن عبارتند از:

ـ کنوانسیون مربوط به مداخله در دریاهای آزاد در صورت بروز سوانح آلودگی نفتی (۱۹۶۹ میلادی)

ـ کنوانسیون مربوط به تالاب‌های مهم بین المللی به ویژه تالاب‌های زیستگاه پرندگان آبزی (رامسر ۱۹۷۱میلادی)

ـ کنوانسیون حمایت از میراث فرهنگی و طبیعی جهان (یونسکو ۱۹۷۲ میلادی)

ـ کنوانسیون جلوگیری از آلودگی دریایی از طریق دفع مواد زاید و دیگر مواد (۱۹۷۲ میلادی)

ـ پروتکل مداخله در دریاهای آزاد در صورت بروز آلودگی ناشی از موادی غیر از نفت (۱۹۷۳میلادی)

ـ کنوانسیون تجارت بین المللی گونه‌های جانوران و گیاهان وحشی در معرض خطر انقراض و نابودی (۱۹۷۳ میلادی)

ـ کنوانسیون منطقه‌ای کویت (جهت همکاری درباره حمایت و توسعه محیط زیست دریایی و نواحی ساحلی در برابر آلودگی بین کشورهای حاشیه خلیج فارس (۱۹۷۸میلادی)

ـ کنوانسیون وین جهت حفاظت از لایه اوزون (۱۹۸۷ میلادی)

ـ پروتکل مونترال در مورد کاهنده اوزون (۱۹۸۷ میلادی)

ـ کنوانسیون بازل درباره کنترل انتقالات برون مرزی مواد زاید زیان بخش و دفع آنها (۱۹۸۹ میلادی)

ـ کنوانسیون بین المللی نجات دریایی (۱۹۸۹ میلادی)

ـ کنوانسیون بین المللی آمادگی، مقابله و همکاری در برابر آلودگی نفتی (۱۹۹۰ میلادی)
ـ کنوانسیون ساختاری تغییرات اقلیمی (۱۹۹۲ میلادی)

ـ کنوانسیون سازمان ملل متحد برای بیابان زدایی (۱۹۹۴ میلادی)

ـ پروتکل کیوتو در مورد کنوانسیون تغییرات اقلیم (۱۹۹۸میلادی)

ـ پروتکل کنترل انتقالات برون مرزی مواد زاید خطرناک و دیگر ضایعات در دریا (۱۹۹۸ میلادی)

ـ کنوانسیون تنوع زیستی (۱۹۹۲ میلادی)

ـ پروتکل ایمنی زیستی (۲۰۰۰ میلادی)

معاهدات بین المللی امضا شده ایران

از مجموع ۲۵ کنوانسیون مهم حقوق بشر ، دولت ایران به ۱۰ کنوانسیون ملحق شده که از میان آنها ، ۷ کنوانسیون قبل از انقلاب اسلامی به تصویب رسیده و فقط ۱ . کنوانسیون حقوق کودک ، ۲ . کنوانسیون بین المللی لغو و مجازات جنایت آپارتاید و ۳ . کنوانسیون بین المللی ضد آپارتاید …

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
YouTube
YouTube
Pinterest
LinkedIn
Share